جستجوی پیشرفته
مرجع طب سنتی خاورمیانه » طب سنتی » درمان بیماری‌های ناشی از غلبه مزاج در طب سنتی

اساس پیشگیری و درمان در طب سنتی بر اساس شناخت انواع مزاج‌های چهارگانه است و در واقع هر فردی برای حفظ تندرستی خود همچنین برای درمان خود باید مزاج پایه و مزاج عارضی خود را بشناسد تا بتواند تغذیه و سبک زندگی خود را بر اساس آن تنظیم کند.

متأسفانه امروزه اکثر مردم کشورمان به‌دلیل عدم شناخت مزاج خود، به‌صورت روزانه از مواد غذایی و نوشیدنی‌هایی استفاده می‌کنند که هیچ سازگاری با مزاج آن‌ها ندارد و همین امر باعث شده این دسته از افراد یا در معرض ابتلا به انواع و اقسام بیماری‌ها قرار داشته باشند یا به بیماری‌های مختلفی مبتلا شوند؛ به همین منظور در ادامه به طور خلاصه به علایم مزاج‌های 4گانه و پرهیزات و درمانهای غذایی جهت رفع غلبه‌های بوجودآمده پرداخته شده است.

 

 

  1. علائم بیماری صفرا:

کسانی که صفرا زیاد تولید می‌کنند دارای علایمی از جمله: سردرد، نبض شقیقه‌ها، زردی سفیدی چشم، سیاهی رفتن چشم، سرگیجه، تلخ شدن طعم دهان، ترش کردن گلو می‌باشند. همچنین درمواقع برگشت صفرا داخل معده دچار تشنگی، سوزش جگر و زیر دنده راست آنها خیلی گرم است و حداقل دو درجه تب دارند، لب‌های آن‌ها دچار خشکی بوده، پوست سرشان ترک خورده و می‌سوزد و بعنوان شوره و حتی ریشه مژه ودورپلک سوخته و پوسته پوسته می شود، پوست زبر، رنگ ادرار زرد تیره، ریزش ابرو، علاقه زیاد به خوردن آب یخ، تند خو  و بهانه گیر، ریزش موها،  دیدن خواب هو لناک  افتادن از بلندی و ... می‌باشند.

علت بیماری صفرا: غذاهای چرب و شیرین صفرا را زیاد می‌کند.

غذاهای مضر برای صفرا مزاج ها در طب سنتی

  • پرخوری
  • بعد از غذای مختصر دوباره غذا خوردن
  • آش رشته
  • ماکارونی سیر (مطلقا ً نخورید مزاج کبد گرم وتراست)
  • شیرینی‌جات

 روش های درمانی بیماران صفرا در طب سنتی:

  • انار و شاتوت بهترین دارو است.
  • زرشک، تمشک، زرد آلو، هلو، خیار، کاهو، هویج، روغن زیتون، کنجد، سیب، گلابی، سوپ جو، کدو خورشتی، خوراک قارچ، کدو حلوایی، اسفناج، گشنیز، نخود فرنگی، عدس، ماش، جو دو سر، لیمو عمانی

 

  1. علایم بیماری سوداوی:

سودا سرد و خشک از جنس خاک و رسوب خون است که در آن PH=6 طحال را فعال می کند. PH خون باید بالای 7 باشد و اگر به 7 برسد شخص به حالت اغماء و غش می رود. درنتیجه سودای زیاد باعث شوری طعم دهان، بوی عفونت دهان، کابوس، خستگی و افسردگی، خود خوری، فکر زیاد، لاغری، بی نشاطی، یبوست شدید - هفته ای یکبار-، مدفوع قیری و سیاه، سوزش هنگام دفع ادرار، ادرار تیره و خاکستری، حالت تهوع، حس تاریکی چشم و شب کوری، تیرگی رنگ پوست وصورت، سوزش معده، خارش زیاد بدن و ترک خوردن پوست، قلنج معده و ... می‌شود.

علت بیماری سوداوی: غذاهای مانده و بیات و شور و نمک سود، سودا را زیاد می کند.

غذای مضر از نظر طب سنتی برای سوداوی مزاج ها:

عدس، نوشابه با غذا، ماهی دودی، غذای مانده و بیات، نمک سود، خیارشور، گوشت پیر (رنگ قرمز تیره )، پنیر و در کل غذاهای با طبع سرد و خشک

روش های درمانی بیماری سوداوی از دیدگاه طب سنتی:

  • یکی از راه های درمان بیماری سوداوی از دیدگاه طب سنتی خوردن دارچین و زیره است.

همچنین خوردن غذای گرم وتر، ملین، سوپ جو (با پاچه گوسفند،کمی زنجبیل،زعفران )، عسل، توت، انجیر، خرما، کشمش، هل، دارچین، زیره، زعفران و طهارت با آب گرم توصیه می‌شود.

 

  1. علایم بیماری افراد بلغمی مزاج:

در افراد بلغمی مزاح بدن علیه خودش انقلاب می‌کند، درواقع مربوط به سیستم لنفاوی یا سیستم ایمنی است و از جمله شایعترین مشکلات آن باعث بوجود آمدن رماتیسم مفصلی می‌شود.

بلغم از جنس آب و سرد و تر است و درواقع در کسانی که سردی زیاد بخورند بلغم فعال می شود و باعث بوجود آمدن مشکلاتی از جمله: افزایش پف زیر چشم، ترش شدن مزه دهان، شل شدن پوست، سفید شدن موضعی پوست (برص)، سفیدی زودرس موها، ایجاد لک قهوه ای در سفیدی چشم، سردی دست وپا، پا درد و زانو درد، لرزش دست و پا ( پارکینسون )، دیر هضم شدن غذا، درد معده، تنگی نفس موقع خوردن غذا، قلنج کردن،درد کمر، بین شانه ها و گرفتگی ماهیچه پشت گردن، کسل و خواب آلود بودن، جاری شدن آب از دهان در خواب، تپش قلب در هنگام بیدار شدن از خواب، رقیق بودن آب بینی، ترشح بینی، سرفه زیاد، فراموشی، دفع ادرار زیاد همراه با فشار ضعف مثانه و.... می‌شود.

علت بلغمی بودن: غذاهای لبنیات و ترشی و سرکه بلغم را زیاد می کند.

پرهیز غذایی بلغمی مزاج ها:

لبنیات، ترشی، لیته،شور، سیب زمینی، عدس، قارچ،گوشت گاو و گوساله(مضر برای بیماران رماتیسیمی)،گوشت سفید، چای، قهوه، نسکافه، میوه ترش وکال، نارنگی، کیوی، گرمک (سرد است)، خیار پوست کنده، لیمو شیرین، سوپ جو با زنجبیل

روش های درمانی غذایی بلغمی مزاج‌ها از دیدگاه طب سنتی:

گوشت(شتر،گوسفند،کبوتر،سار،گنجشک)،ادویه‌جات(هل، دارچین، زنجبیل، زیره، زعفران، زنیا، سرنجان، خولنجان، سیر، موسیر، خردل)، سبزیجات(کرفس، نعناع، ریحان، جعفری، ترخون، مرزه )،کلم، مارچوبه، هویج، کدو حلوایی، لیمو ترش، گندم، نخود، گردو هندی، قدومه شیرازی.

 

  1. ویژگی و علایم افراد دموی مزاج:

از جنس هوا و گرم و تر است و مسئولیت رساندن غذا و اکسیژن به سلول ها را دارد. غلبه گرمی باعث شیرین شدن مزه دهان، چرت زدن، حواس پرتی،کش آمدن آب دهان، قرمز  شدن زبان، خون آمدن از لثه‌ها، افزایش اضطراب و همچنین بدن دچار خارش و دمل و جوش ریز بیشتر در گردن و بین کتف می‌شود.

علت بیماری دموی: پر خوری و خوردن بیش از حد، خون را زیاد می کند.

غذای مضر برای دموی مزاج ها:

پرخوری،بادمجان، غذای نشاسته‌ای، آب یخ، شیرینی‌جات

درمان مزاج دموی با طب سنتی گیاهی:

خوردن یک از شربت‌های شربت خاکشیر، بالهنگ، تخم ریحان، تخم مل، قدومه شیرازی، بالنگو، اسفرزه بصورت ناشتا که باعث افزایش حرکات دودی روده و به کار انداختن آن می‌شود.

برچسب ها :
کد امنیتی
عکس خوانده نمی شود
برای این مطلب هنوز نظری درج نشده است